marți, 9 decembrie 2008

INGINERUL - APOSTOL MODERN


Daca ar fi sa cred in metempsihoza, asi zice ca inginerii se trag din caini sau invers: si inginerii, ca si cainii, sunt fiinte inteligente , dar care nu se prea pot exprima; si inginerii , ca si cainii, fac numai bine oamenilor(omenirii) si se multumesc pentru aceasta cu foarte putin din partea lor, adica un oscior de ros (salariul modic ), o mangiiere (diplome,premii,medalii) etc.
Toate obiectele necesare omului modern pentru bunul lui trai civilizat si comod , acasa in familie, la serviciul sau, pe strazile orasului (calitatea acestora si a mijloacelor de transport), obiectele de distractie si de sport , produsele hrana, locuintele diverse etc, toate acestea au fost gandite si create de catre ingineri si de catre stramosii acestora , oamenii stiintei si tehnicii din toate vremurile , inventatori anonimi si solitari ai veacurilor si mileniilor trecute. Casa de locuit dotata cu instalatii sanitare de apa si canalizare, cu sistem de incalzire si de ventilatie, aparatul de radio , telefonul, televizorul, videocasetofonul , calculatorul electronic personal, cuptorul cu microunde, masina de spalat rufele sau vesela, robotul de bucatarie, frigiderul si congelatorul, masina de tuns sau de ras parul, automobilele de tot felul, trenul,metroul si tramvaiul, bicicleta si motocicleta ,avionul si elicopterul, vaporul si submarinul, rachetele si navele cosmice, radarul, diversele stofe si panzeturi, diversele medicamente, diversele scule si masini unelte, etc,etc,etc.
Este imposibil, aproape, de intocmit o lista exhaustiva a tutror minunilor create de ingineri. Omenirea datoreaza, cum spuneam, viata ei civilizata de azi inginerilor , si nu slujitorilor diverselor culte bisericesti, nu vrajitoarelor si astrologilor, nu avocatilor, nu poetilor, nu actorilor si cantaretilor, nu pictorilor si sculptorilor, nu bancherilor si camatarilor etc. Toti acestia enumerati, si nu sunt toti, sunt ‘consumatori” ai produselor ingineresti , beneficiari ai confortului creat de ingineri. Desigur ca toate aceste categorii de oameni au influentat , volens-nolens, in bine sau in rau, activitatea inginerilor, care au avut intotdeauna nevoie de un cadru organizatoric , de legislatie, de divertisment si relaxare periodica precum si de fonduri pentru ca activitatea lor de creatie sa fie optima.
Intocmai unor apostoli moderni, constiinciosi si pasionati de munca lor, inginerii s-au multumit cu putin . Marea majoritate a avut in activitatea ei salarii modeste , pentru ca nu toti inginerii au putut ocupa functii administrative bine remunerate, dar ” platite” cu pretul indepartarii de ingineria adevarata. Preocupati si scrupulosi sa tie pasul cu stiinta si tehnica , sa se “modernizeze” si sa se recalifice din mers “de facto” de 4-6 ori in cei 25-30 ani de activitate (datorita “perisabilitatii “ cunostintelor si a evolutiei tehnologiilor), adevaratii ingineri n-au avut timp sa faca averi in timul activitatii. De fapt, ce averi sa stranga dintr-o leafa modesta , din practicarea unei activitati mai degraba prost platita. Alta este situatia cu “meseriile” pseudointelectuale , cu iz imoral , meserii menite sa “scoata bani din piatra seaca” , precum acelea de “camatar modern”(bancher), avocat, functionar suspus, director de cazinouri, mari comercianti (importatori), diversi directori etc.In practicarea acestor “meserii”, se face intotdeauna acelasi lucru cat esti in slujba, “lustruind “rutina pana la perfectiunea desavarsita, adica practicarea acestor meserii se face fara eforturi fizice si intelectuale. Numai inginerii care au stiut la timp “sa evadeze” din “universul ingineresc” si sa-si mute activitatea , de exemplu, in politica, in comert, in turism , in mass-media etc. au reusit sa se chiverniseasca mai bine. Adevaratii ingineri , ramasi consecventi menirii lor, au iesit din activitate avand pensiile de cele mai multe ori la limita de subexistenta a momentului. Aceasta este , din pacate, recunostinta societatii fata de activitatea inginerilor! Cel putin, in Romania!
Ma gandesc ca ar fi corect , dupa cum Statul Roman percepe TVA pentru orice cumparatura de obiect sau de solicitare a unui serviciu , tot asa cum Uniunea Scriitorilor Romani percepe un 2% taxa de timbru pentru fiecare carte vanduta, tot asa cum cinematografia beneficiaza de o astfel de taxa , sa se institue si o “taxa de inginer” la cumpararea oricarui produs creat de activitatea inginereasca. Acest fond ar trebui dirijat catre AGIR si sa serveasca , in principal, la rotunjirea pensiilor inginerilor in varsta. Si inginerii ca si oameniide stiinta, cred in Dumnezeu , Creatotul Universului si a toate ce exista in el insufletite si neinsufletite, centrul de comanda etern al acestui Univers.Ei cred in Dumnezeu , dar nu neaparat prin intermediul unei “interfete”reprezentata de RIT-urile promovate de diversii intermediari intre credinciosi si Unicul Dumnezeu.Desigur ca, pentru ingineri , Dumnezeu nu este un mosneag cu barba alba dar, ca toti cei ce cred in El , si-l reprezinta ca o concentrare colosala de forte si momente diverse, o concentrare infinita de energie , o concentrare imensa de campuri electromagnetice si nucleare, o imensitate de diverse substante , o infinitate de mijloace de emisie, de propagare si receptie etc. Si toate acestea la un loc sunt dotate cu inteligenta, cu vehicularea de informatie, deci Dumnezeu are ca si omul, suflet, un suflet Dumnezeesc capabil sa “recicleze” sufletele oamenilor care si-au consumat resursele trupesti. Pentru inginerii care se roaga direct ( fara a apela la "popimea" interpusa !) acestui Dumnezeu, Unic Creator al Universului, rugaciunea lor ar trebui sa fie cam asa:

Ne adresam Tie, Creator si Diriguitor al Universului, noi oamenii –ingineri, care ne-am dedicat toata viata creatiei tehnico-stiintifice .Nu Ne urgisi pentru ca am incercat sa se Te imitam pe Tine , sa fim si noi creatori. Recunoastem ca am fost si suntem foarte departe de inteligenta, posibilitatile si forta Ta de creatie, toate divine. Recunoastem ca toate creatiile Tale, si mai ales viata, sunt creatii minunate, pe cand ale noastre nu sunt decit palide imitatii ale celor existente in natura. Suntem constienti ca toti inginerii Lumii la un loc n-ar putea realiza, in toata complexitatea lor functionala, naturala, ceea ce ai creat Tu, Dumnezeule, in regnul animal si vegetal. Noii inginerii nu ne-am propus sa creem viata!
Te rugam ca in bunatatea Ta, sa ne ierti, dar pentru activitatea noastra creatoare avem o scuza: am vrut sa facem viata mai usoara pe Pamant a fiintei, care este opera Ta principala-OMUL ! Stim ca nu am reusit ca prin activitatea noastra sa multumim pe toti oamenii. Fa insa astfel ca partea aceea din OMENIRE, care isi datoreaza traiul abundent, civilizat si fericit, activitatii inginerilor, sa fie mai recunoscatoare fata de acestia, sa ii recompenseze mai mult pentru munca lor, ca si inginerii, la randul lor, sa aiba un trai civilizat si fericit pe Pamant, si sa fie astfel mai eficienti in activitatea lor.
Speram, Doamne, asadar, in intelepciunea Ta, sa determini OMENIREA sa nu-i neglijeze pe ingineri, sa nu-si cheltuiasca resursele materiale in satsfacerea fara limita numai a poftelor vicioase, sa nu risipeasca, in mod tamp, aceste resurse in activitati absurde si in razboaie , adesea potrivnice vointei Tale!
AMIN !
Inchei cu un paragraf dintr-un articol al meu publicat in “Revista Romana de Proprietate Industriala” nr.4 /’98 :…Din pacate, nivelul mediu de cultura al locuitorilor Pamantului este inca scazut (si va mai fi asa,mult timp) si acestia vor continua sa plateasca mai mult pentru “paine si circ”, decat pentru stimularea materiala a creatorilor in stiinta si tehnica. Daca vor fi existand planete cu grad de civilizatie mai mare ca al Pamantului, desigur ca pe acestea situatia este cu totul alta , din acest punct de vedere…


04. 02. 2003




Niciun comentariu: