marți, 9 decembrie 2008

CONFUZII SI EXAGERARI



In mult trambitatul “Regulament al Codului Rutier” noul elaborat, se scrie , printre multe alte interdictii , si ca este interzisa …”detinerea, montarea, sau utilizarea in circulatie pe drumurile publice a mijloacelor tehnice de detectare a aparatelor radar si a dispozitivelor antiradar”. Aceasta prevedere este si hazlie si confuza in acelasi timp. Este hazlie , pentru ca nu vad cum m-ar impiedica “ Regulamentul “ sa-mi cumpar din S.U.A. un detector –radar, sa-l aduc in tara si sa mi-l pastrez in …debara! In ce priveste interzicerea lor de a fi folosite , aceasta este deja o exagerare! Sa lamurim acest lucru: printr-un aparat antiradar se intelege un echipament electronic care bruiaza radarul politiei, adica ar contine un emitator radio de microunde , avand lungimea de unda egala cu cea a radarului politiei. Ca urmare,radarul , conform principiului sau de funtionare n-ar mai putea masura corect viteza autovehiculului iradiat. Este deci logic ca Politia Romana sa interzica astfel de aparate antiradar. Detectorul de radar este insa un banal radio receptor (pasiv) al eventualelor unde radio provenind de la radarul politiei din zona si prin care acesta isi dezvalue prezenta. Detectia (descoperirea) unui radar de politie este foarte putin probabila , pentru ca de regula, detectorul nu primeste direct semnalul de la radar , ci indirect dupa reflexia eventuala a acestuia pe suprafata unui autoturism care ar rula in fata autoturismului propriu si a carui existenta oportuna este putin probabila.
Ca specialist in radiolocatie, sunt de parere ca detectorul radar este un “paliativ” costisitor pentru vitezomani, si ca bine ar fi ca soferii sa respecte viteza legala , nebazanu-se pe serviciile acestui “inger pazitor”, care ii poate insela oricand asteptarile. Sa presupunem insa ca lucrurile decurg ideal si se receptioneaza un semnal de la radarul politiei sau de aiurea (alarma “falsa” ) : rezultatul este apasarea pe pedala de frana , ceea ce nu e rau! Atunci de ce atata inversunare pentru interzicerea lui? Actiunea sa este facuta zilnic superflua in Bucuresti, de catre Brigada de Politie Rutiera , care publica o lista cu arterele de circulatie pe care sunt amplasate radare.
Dupa ce initial , au fost permise si anumite firme le-au importat si oferit pe piata facandu-si reclama , dupa ce unii posesori le-au redistribuit prin anunturi de mica publicitate, iata acum ele sunt interzise de “ Regulament”. In ce priveste pe ziaristi, care nu prea “le au cu tehnica” , acestia au diseminat in paginile ziarelor la care scriu , confuzii intre detectoare radar si antiradar. Surprinde insa lipsa de reactie a Politiei si a M.A.I. , in care exista ingineri specialisti in radioelectronica si care ar fi putut pune lucrurile la punct. Iar ca final, ar mai fi o logica intrebare: ne mai “luam,“ domnilor, dupa americani (S.U.A.), ii mai luam ca exemplu, sau nu ?




27.01.2003

Niciun comentariu: