marți, 9 decembrie 2008

DILEMA…NOUA


Primo tempo
La un tolk-show televizat, din luna mai 2006, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, este intrebat de moderator, daca noul cod fiscal nu e prea aspru cu oropsitii de tarani romani, prin impozitul mare pus pe pamantul agricol. “Competentul” raspuns al nu mai putin “competentului” ministru ( Doamne, de ce blagoslovesti numai cu din astia?) a fost:
- Nu ! Categoric, nu !. Sa presupunem, de exemplu, ca un taran cultiva un hectar cu grau. Daca socotim ca scote numai 600 kg si-l vinde numai cu 2000 lei vechi kilogramul, el realizeaza 1200000lei venit ( impecabila aritmetica domnului ministru ). Ne da noua 350000 lei impozitul legal si- i mai raman si lui 850000 lei castig. Cum sa nu-I convina ?
Secondo tempo
La vreo doua saptamani de la vizionarea acestui tolk-show, stau de vorba cu un grup de trei tarani gospodari din comuna Musetesti- Jud. Gorj, comuna situata la poalele Parangului si decretata Sat European, si unde eu am o casa de vacanta de vara. Intreband taranii asupra costurilor pentru cultivarea unui hectar cu grau, si despre parerea lor asupra afirmatiilor Excelentei Sale Ministru al Finantelor Romaniei, taranii, in consens, mi-au stabilit urmatorul deviz de cheltueli:
- aratul cu tractorul…………………..3 mil.
- 1 la 2 discuiri……………………….1,5 – 3 mil.
- Samanta de grau ( tratata)……………1,5 mil
- Semanatul mecanic…………………1,5 mil
- Ingrasaminte…………………………2 mil
- Ierbicizare…………………………….1 mil.
- Strangerea recoltei (combina)………..3 mil
TOTAL 13,5 – 15 mil.!?!?!?
Concluzia taranilor
Chiar daca mai suntem subventionati cu cca 1,5 mil lei (de multe ori au ramas …promisiuni), sa cultive grau in Romania domnul Vladescu si cu tot neamul lui. Noi, nu !
Concluzia mea
Eu, ca inginer si adept al logicii binare, socotesc ca unul din cele doua personaje, ministrul sau grupul de tarani, este nebun ! Mie, personal, taranii mi-au parut foarte sanatosi, dar nu stiu daca la debutul in functie ministrul si-a facut toate analizele medicale !



…. Iunie 2006

Niciun comentariu: