sâmbătă, 6 decembrie 2008

“VESNICA” PROBLEMA

Istorie cu…martori

Am citit de curând cartea “Extraterestrul român- Nicolae Tesla”, având ca autor pe Valentin Ovidiu Vâzdoaga, aparuta în editura Obiectiv-Craiova. Bazat pe o bibliografie partizana de sorginte americana (SUA), autorul se înscrie subiectiv si declarat, în corul admiratorilor fara limite, poate chiar exacerbati, ai lui Nikola Tesla. Desigur, inginerul-inventator-cercetator, sârbo-croat, Nikola Tesla, este o mare personalitate tehnico-stiintifica a Lumii, care si-a dobândit pe merit un loc în Panteonul Mondial al Stiintei, pentru marele aport adus la dezvoltarea electrotehnicii.
În domeniul radiotehnic însa, la “moda” pe vremea lui, desi poate fi citat cu unele realizari practice, ca de exemplu, transfomatoul de RF acordabil, sau înlocuirea generatoarelor cu scântei, ca sursa de RF în emitatoarele radio, cu masini electrice rotative, multipolare, generatoare de tensiune sinusoidala cu frecventa mult mai mare ca cea de uz industrial. În ce priveste radioreceptia, realizarile lui Tesla nu le-au egalat pe ale lui Marconi.
În cartea mentionata initial, la pagina 58, exista paragraful “Radioul-inventie Tesla “, care face parte din capitolul IV “Tehnomagicianul electricitatii “. În cele 4 pagini de istorie amalgamata a inventarii radioului, autorul aduce, ca suprem “argument” al faptului ca Tesla este inventatorul acestuia, hotarîrea Curtii Supreme de Justitie a SUA din iunie 1943, care a “confirmat” lui Nikola Tesla, cetatean american, prioritatea inventiilor din domeniul radioului, prin expermentarile din anul 1893 ( în fond, niste demonstratii publice în câmp electromagnetic de inductie, apropiat, care nu înseamna…radiotehnica ! ).Pe atunci, Tesla nu era revendicat a fi român, dar în zilele noastre, exista printre specialistii domeniului radio, si nu numai, persone care cred, cu convingere, ca :
- Nikola Tesla a fost român ( de origine istro- româna ) cu numele Nicolae Teslea
- Nikola Tesla a inventat radioul
Evident, aceste persoane sunt libere, în tara libera în care traim, sa-si exprime opinia, verbal sau în scris. Dar si persoanele care nu sunt de acord cu opinia lor, sunt libere sa le combata convingerea pe baza unor argumente corecte si obiective. Referitor la problema “eterna” a inventarii radioului, eu mi-am exprimat opinia chiar si în paginile revistei noastre. Am observat, si de acum sunt obisnuit, ca n-am fost bine receptionat si înteles. M-am gândit, de aceea, sa schimb procedura, si, în cele ce urmeaza, voi cita doi “martori” istorici, contemporani cu Tesla si Marconi, si spusele lor în problema în discutie. Acesti martori nu sunt
nici italieni, nici englezi, nici sârbo-croati, etc, ci sunt…români ! Primul “martor” citat este inginerul George (Gogu ) Constantinescu, vestit inventator si om de stiinta, cu care România se mândreste. Emigrant si traitor în Anglia, ca si Marconi, el a creat stiinta si tehnica sonicitatii, brevetând 120 de inventii. A avut privilegiul de a fi fost contemporan cu vestiti, la rândul lor, oameni de stiinta si inventatori ca Marconi, Coanda, Edison, Tesla, Vuia si altii, cu toti întretinând relatii amicale. Din memoriile lui Gogu Constantinescu, cuprinzând aspecte din activitatea sa, idei din conferintele tinute, interviurile acordate, etc, [ 2 ] citez fara comentarii si interpretari, care s-ar dovedi superflue .
“ - Multi ar fi surprinsi vazând cât de putin datoresc inginerii oamenilor de stiinta, în comparatie cu ceea ce datoresc oamenii de stiinta inginerilor…
-Oamenii de stiinta prezisesera ca curbura Pamântului este un obstacol insurmontabil, în calea TFF la mari distante.
-Marconi a rezolvat, în 7 ani, o problema pentru a carei rezolvare oamenii de stiinta se luptau de …70 de ani !
-Marconi si oamenii de stiinta aveau la dispozitie exact aceleasi surse de informatie si de material stiintific, dar tânarul inginer-inventator avea asupra celorlalti superioritatea ca era lipsit de prejudecati ! “
Al doilea “ martor istoric” pe care “îl citez” este locotenentul de trasmisiuni radio militare Constantin l. Botez, din Regimentul 2 GENIU, care în anul 1903 [ 3] ( an în care discutiile contradictorii si procesele în instante, în problema radioului erau în toi, dar si anul când România importa pentru armata si flota o serie de instalatii de TFF ), si care scrie prima carte din domeniul radio din România, “ Istoric, note si date asupra TELEGRAFIEI FARA FIR “, aparuta in acelasi an, 1903. La pagina 128, în cadrul paragrafului intitulat “Diferite sisteme de telegrafie fara fir “, eate mentionat numai un proiect, tip Tesla, pentru un nou sistem de TFF, caracterizat drept fantezist, din care citam :
“ Tesla comunicase în anii trecuti ca va instala doua staaiuni telegrafice dupa sistemul sau, una la Londra si alta la New-York. Antenele în aceste statiuni ar fi legate de baloane captive sustinute prin cabluri metalice la înaltimi de 5000 picioare, astfel ca sa poata atinge straturile superioare de aer rarefiat, prin care undele electrice s-ar transmite mai usor. Cablurile vor fi ancorate la turnuri de otel. Dedesubtul fiecarui balon va fi legat un disc de mare suprafata, iar oscilatoarele vor fi asezate în vârful turnurilor.Odata oscilatoarele puse în functiune, curentul strabatând cablul va atinge discurile superioare, unde vor lua nastere vibratiuni ce vor traversa Atlanticul. De asemenea vor fi curenti care scoborînd în pamânt prin fire, vor da nastere la vibratiuni similare acelor ce au loc în jurul discurilor superioare. Dupa Henry de Graffigny, chestiunea pusa de Tesla ar parea foarte greu de realizat daca nu imposibila, dar cum Tesla a realizat deja o multime de inventiuni miraculoase, trebuie sa ne asteptam ca în viitor îndraznetele sale proiecte sa fie confirmate prin realitate. “
Din pacate, sistemul revolutionar de TFF- Tesla nu s-a realizat practic. În lucrare , la alte capitole , ca radioreceptoare, antene, etc, nu se mentioneaza, ca în cazul altora, nimic a fi realizat de catre Nikola Tesla.

Bibliografie

1- Valentin Ovidiu Vâzdoagă. Extaterestrul român Nicolae Tesla Ed. Obiectiv, Craiova, 2005
2- I.Jianu, I. Bazgan, L. Macoveanu. George Constantinescu. Ed.Ştiinţifică, Bucureşti, 1966
3- Constantin L. Botez. Istoric, note şi date asupra Telegrafiei Fără Fir. Ed. I.V.Socecu, Bucuresci, 1903


Bucuresti, 21.09.2006

Niciun comentariu: